Valtakunnallisia tuki- ja kriisipalveluja

Tältä sivulta löydät  valtakunnallisia tuki- ja kriisipalvelujen yhteystietoja. Nuortenelämä.fi -sivulta löydät laajemman listauksen tuki- ja kriisipalveluista. Paikallisten tukipalvelujen yhteystiedot löydät vasemmalla olevasta Tukipalveluja Loimaalla -valikosta.

Puhelintuki

Lasten ja nuorten puhelin

Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen päivystävät aikuiset ovat vaitiolovelvollisia.

p. 116 111
Avoinna: ma-pe 14:00-20:00, la-su 17:00-20:00

Lisää tietoa palvelusta löydät Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.

Poikien Puhelin

Väestöliiton Poikien Puhelin on auttava puhelinpalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Puhelimeen vastaa aikuinen, ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies. Puhelu on soittajalle maksuton ja soiton voi tehdä täysin anonyymisti.

p. 0800-94884
Avoinna ma-to klo 13.00-18.00

Lisätietoja löydät Väestöliiton nettisivuilta.

Naisten Linja

Naisten Linja on neuvonta- ja tukipalvelu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Naisten Linja kuuntelee, tukee ja antaa tietoa väkivallasta ja siitä selviytymisestä. Voit soittaa tai ottaa yhteyttä verkon kautta. Sinulle vastaavat vapaaehtoiset naiset, jotka ovat koulutettuja tukemaan sinua. Toiminta on luottamuksellista.

Linja päivystää ma-pe klo 16–20 ja la-su klo 12–16 p. 0800 02400. Työtä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi

Kysy ammattilaiselta seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä.

Puhelinpäivystys maanantaisin ja torstaisin klo 19–21 p. 044 300 2355

Valtakunnallisen puhelin- ja verkkopalvelun tuottaa Pirkanmaan Seta
RAY:n tuella. Hankeyhteistyössä on lukuisia järjestöjä.

Lisää tietoa löydät tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi -nettisivuilta.

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Oletko sinä tai onko läheisesi kokenut järkyttävän tapahtuman tai vaikean elämäntilanteen? Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämä Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt 24 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Kriisipuhelin päivystää arkisin klo 09.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00. Puhelun hinta on operaattorin perimä maksu.

p. 01019 5202

Lisätietoja löydät Mielenterveysseuran nettisivuilta.

Päihdeneuvonta.fi

Päihdeneuvonta tarjoa neuvontaa ja apua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä – täysin ilmaiseksi ja nimettömästi.
Voit soittaa numeroon p. 0800 900 45 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta.
Päihdeneuvonnan chat on avoinna 04:00 – 05:30.
Palvelun tuottaa Helsingin Diakonissalaitos yhteistyössä Ehkäisevän Päihdetyö EHYT ry:n kanssa.
Rahoittajana toimii Raha-automaattiyhdistys.
Lisää tietoa Päihdeneuvonta.fi-palvelusta.

Velkalinja

Velkalinja tarjoaa ensiapua talouskriisiin. Voit kysyä neuvoa ja keskustella rahahuolistasi. Takuu-Säätiön työntekijät vastaavat kysymyksiisi ja ohjaavat sinua eteenpäin saamaan apua ja löytämään ratkaisuja.

Voit soittaa kaikkialta Suomesta maksutta ja keskustella nimettömänä. Voit puhua omista tai läheisen rahahuolista. Vaikeudet voivat olla pieniä tai suuria.

Maksuton Velkalinja palvelee arkisin klo 10-14 p. 0800 98009.

Lisätietoa palvelusta löydät Takuu-Säätiön nettisivuilta.

Surunauha

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. Surunauhan vertaistukipuhelin toimii ajanvarauksella. Kaikki puhelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Puhelinpalvelusta vastaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaiset. Voit varata soittoajan lähettämällä tekstiviestin Tukipuhelu numeroon p. 0451 308 603.

Lisätietoa palvelusta löydät Surunauhan nettisivuilta.

Chat- ja nettipalvelut

Kun haluat jutella

MLL:n lasten ja nuorten chat

MLL:n Lasten ja nuorten chatissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat päivystää maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona klo 17-20.

Nuortennetissä päivystää välillä myös Pop-up chat. Chat on auki aina silloin kun päivystäjiä on paikalla. Pop-up chatille ei ole tiettyjä kellonaikoja.

Lasten ja nuorten chat löytyy Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.

Tukinet – kriisikeskus netissä

Tukinet on netissä toimiva kriisikeskus. Tukinetissä voit maksutta saada henkilökohtaista tukea, osallistua erilaisiin keskusteluryhmiin tai voit etsiä tietoja Tukinetin palveluhausta tai aineistokannasta. Palvelut on niiden tyypin mukaan jaettu eri värisiin osioihin. Tukinetissä on palveluhakemisto, aineistokanta, selviytymistarinoista koostuvat tarinat -osio, keskusteluryhmiä eri aiheista sekä kahdenkeskinen Net-tuki -palvelu.

Tukinetin palvelut tuottaa Vammalan-Huittisten seudun mielenterveysseura ry. Toiminta toteutetaan järjestöjen yhteistyönä. Toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Lisätietoa saat Tukinetin sivuilta.

Nettitupu auttaa

Nettitupu tarjoaa aikuisen keskustelukumppanin. Nettitupu on kouluikäisille tytöille ja pojille tarkoitettu auttamispalvelu verkossa. Mikäli paikalla on Nettitupu, pääset chattailemaan hänen kanssaan tai voit jättää kysymyksen vastattavaksi sähköpostilla. Tuput vastaavat mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoa löydät Nettitupun sivuilta.

Etsivä nettityö

Etsivä Nettityö on Online nuoria varten. Jos jokin painaa mieltäsi, niin pohtiminen luotettavan aikuisen kanssa voi helpottaa. Mikään asia ei ole liian suuri tai pieni tullaksesi juttelemaan. Nettietsivien kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja kahdenkeskisiä.

Katso lisätiedot ja päivystysajat Nuorten Palvelu ry:n sivuilta.

Netari-chat

Netari on Suomen suosituin verkkonuorisotalo. Netarissa on töissä nuorisotyöntekijöitä kahdeksasta kunnasta: Vantaalta, Espoosta, Keravalta, Lappeenrannasta, Oulusta, Kuopiosta, Seinäjoelta ja Porista. Työntekijöiden kanssa voit jutella mistä vaan, myös vakavista ja kurjistakin jutuista luottamuksellisesti. Kahden kesken jutustelu on mahdollista Netari-chatissa sunnuntaista torstaihin klo 18-21.

Netarin nettisivuilta löydät Netari-chatin.Netarin nettisivuilta löydät Netari-chatin.

Nettiturvakoti

Nettiturvakoti tarjoaa apua oman palvelualueensa väkivallan kaikille osapuolille. Sisältönä on mm. selviytymiskeinoja, tietoa, testejä, keskustelua ja neuvontaa. Palvelun tuottaa Ensi- ja turvakotien liitto.

Nettiturvakodin palvelun tarjoaa Ensi- ja turvakotien liitto ry.

e-Talo – Tyttöjen ja poikien talo verkossa

e-Talo on uusi virtuaalinen Tyttöjen ja Poikien Talo. e-Talosta löytyy apua ja tukea nuorille tiedon, chatin ja verkkoryhmien muodossa. e-Talossa on myös tyttöjen ja poikien omat kysy-vastaa -palstat. Kahdenkeskinen chat on avoinna keskiviikkoisin klo 18-20.

Lue lisää e-Talon nettisivuilta.

Seksi ja seksuaalisuus

Just Wear It -nettineuvonta ja chat

Just Wear It -nuorten sivujen nettineuvonnassa voit kysyä nimettömästi seksuaalisuuteen, seksiin ja turvaseksiin liittyvän kysymyksen. Kysymyksiin vastaavat koulutetut asiantuntijat. Sivulla on myös luottamuksellinen chat joka torstai klo 15-18.

Lisätietoa saat Just Wear It -nettisivuilta.

Nuorten Exitin chat

Voit olla yhteydessä Nuorten Exitiin, mikäli kaipaat neuvoa ja tukea seksuaaliseen kaltoinkohteluun tai vastikkeelliseen seksiin liittyvissä tilanteissa. Nuorten Exitin nimetön ja kahdenkeskinen chat on avoinna keskiviikkoisin klo 16-18. Lisätietoa löydät Nuorten Exitin sivuilta.

Jos joudut rikoksen uhriksi

Rikosuhripäivystyksen RIKU-chat

Kahdenkeskinen anonyymi chat-palvelu nuorille ja nuorten parissa toimiville.

Chat on aina maanantaisin klo 17–19 ja muutoin ma-pe klo 9–15 työntekijän ollessa työpisteellään.

RIKUn palvelut ovat sinulle, jos
• olet rikoksen uhri tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.
• läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi.
• olet todistajana rikosasiassa.
• kaipaat kokemukseesi liittyen neuvoa.
• haluat keskustella rikoskokemuksesta.

Chattiin pääset RIKUn nettisivuilta.

Help.some -mobiilisovellus

Help.some on mobiilisovellus, jonka avulla voi saada apua esimerkiksi erilaisissa kiusaamis- ja häirintätapauksissa, seksuaaliseen ahdisteluun ja hyväksikäyttöön liittyvissä kysymyksissä sekä muiden rikosasioiden selvittelyssä ja rikoksen uhreja koskevissa asioissa.

Chatissa sinulla on mahdollisuus keskustella koulutetun aikuisen kanssa. Keskusteluissa päivystävät Pelastakaa Lapset ry:n, Helsingin nettipoliisin ja Rikosuhripäivystyksen asiantuntijat ja koulutetut vapaaehtoiset, luotettavat aikuiset.

Lisätietoa löydät Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta.  

Riippuvuudet ja päihteet

Peluuri.fi

Peluurin maksuttomat ja luottamukselliset palvelut ovat saatavilla puhelimitse ja netissä. Palvelut ovat tarjolla ympäri Suomen niin pelaajille, läheisille kuin peliongelmia työssään kohtaaville.

Käänny Peluurin puoleen, kun pelaaminen haittaa elämää ja etsit ammattitaitoista ja kannustavaa keskustelukumppania. Tarjolla on myös vertaistukea, oma-apuvälineitä sekä vinkkejä ja keinoja pelaamisen hallintaan. Peluurin chat on avoinna ma ja pe klo 12-18 ja ti-to klo 12-15.

Chatin ja muut Peluurin palvelut löydät Peluurin nettisivuilta.

Varjomaailma

Varjomaailma on paikka kaikille niille, joilla on huoli aikuisten juomisesta tai muusta päihteidenkäytöstä. Varjomaailmassa on tarjolla tietoa sekä ammattilaisten ohjaamia, luottamuksellisia ryhmiä.

Lisätietoa löydät Varjomaailman nettisivuilta.

Mielenterveys ja hyvinvointi

Sekasin-chat

Sekasin-chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä ja aiheista. Pääset keskustelemaan nimettömänä, kahden kesken koulutettujen vapaaehtoisten ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa.
Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä. Chat on auki maanantaista perjantaihin klo 7-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 15-24. Toivomme, että öiseen aikaan sinäkin nukut.
Chatin ylläpitämisestä vastaa Suomen Mielenterveysseura. Mukana on myös kasvava joukko muita toimijoita, jotka mahdollistavat yhdessä Mielenterveysseuran kanssa palvelun toimimisen.

Pääset tästä Sekasin-chattiin

Nuortenlinkki.fi

Nuortenlinkki.fi on nuorten oma verkkosivusto, jossa teemana päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen ja paljon muuta. Nuortenlinkistä löydät tietoa, testejä, animaatioita ja esimerkiksi nuorten itse kirjoittamia tarinoita ja kuvaamia vlogeja. Shoutboxiin saa huudella 24/7 ja nettineuvonnan kautta voi kysyä ammattilaiselta mitä tahansa.

Lisätietoa palvelusta saat Nuortenlinkki.fi -sivulta.

Elämänhallinta ja talous

Suunta-palvelu

Oletko 15-25-vuotias? Haluatko harjoitteluun, oppisopimustyöpaikkaan, työpajaan, ammatilliseen oppilaitokseen, lukioon, amk:hon vai yliopistoon? Yhteishaku lähestyy? Ammatinvalinta mietityttää? Alan vaihto tai välivuosi mielessä? Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Tai etsitkö töitä?

Suunta-palvelussa voit jutella ja pohtia vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen liittyen. Koulutetut ja luotettavat ohjaajat auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtojasi.

Kahdenkeskinen chat on auki sunnuntaista tiistaihin klo 18-21.

Pääset Suunta-palveluun Netarin nettisivuilta.

Kysy rahasta -chat

Takuu-säätiön Kysy rahasta -neuvontachat tarjoaa nuorille mahdollisuuden keskustella talousasioita osaavien aikuisten kanssa. Chatissa voi keskustella nimettömänä ja luottamuksellisesti. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja kysymyksiin vastaa Takuu-Säätiön työntekijä. Palvelu on maksuton.

Katso aukiolojat chat-sivulta. Chattiin pääset Takuu-Säätiönnettisivuilta.

Muut tukipalvelut

Alueelliset kriisikeskukset

Suomen mielenterveysseuran kriisikeskusverkosto tarjoaa tukea ja apua akuuteissa kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa. Vastaanotolle voi hakeutua ilman lähetettä varaamalla ajan suoraan kriisikeskuksesta. Tapaamiset ovat luottamuksellisia ja yksityisyyttä kunnioittavia. Kriisikeskuksessa voi asioida nimettömänä ja palvelut ovat maksuttomia. Kriisivastaanotolla voi asioida yksin, puolison tai perheen kanssa.

Kriisikeskukset sijaitsevat Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Joensuussa, Kemissä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Oulussa, Raumalla, Rovaniemellä, Salossa, Savonlinnassa, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Sastamalassa ja Huittisissa sekä Vihdissä.

Kriisikeskusten yhteystiedot löydät Suomen Mielenterveysseuran sivuilta

Suomen Mielenterveysseuran vertaistukiryhmät

Jos läheisesi on kuollut äkillisesti tai olet vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori, voit saada vertaistukea ammattilaisten ohjaamissa ryhmissä.

Ryhmässä voit käydä läpi samankaltaisia kokemuksia sekä jakaa tunteita ja ajatuksia muiden kanssa. Tavoitteena on vahvistaa voimavaroja, löytää uusia selviytymiskeinoja sekä ehkäistä kriisin pitkittymistä ja yksinäisyyttä.

Ryhmiä järjestetään kurssijaksoina eri puolilla Suomea tai viikoittain kokoontuvina ryhminä.

Vertaistukiryhmät löydät Suomen Mielenterveysseuran sivuilta.

Punaisen Ristin Nuorten turvatalo

Apua ja tukea kaikenlaisissa pulma- ja kriisitilanteissa. Nuorten turvatalot ovat avoinna joka päivä illasta aamuun!

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot on tarkoitettu 12-19-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Nuorten turvatalolla on aina puolueeton aikuinen, jolle voit puhua, mikäli asiasi eivät tunnu olevan parhain päin. Tarvittaessa voimme tarjota väliaikaisen yöpymispaikan. Nuorten turvatalojen palvelut ovat ilmaisia. Nuori tai perhe voi hakeutua tai soittaa turvataloon ilman lähetettä tai ajanvarausta talojen aukioloaikoina. Talot sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Arkisin Punaisen Ristin Nuorten turvatalon työntekijän tavoittaa puhelimitse myös päiväaikaan.

Lisätietoja löydät Punaisen Ristin nettisivuilta.

Turvakodit Suomessa

Turvakodit on tarkoitettu perhe- tai lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille, jotka tarvitsevat tukea väkivallasta selviämiseen ja väliaikaisen asuinpaikan.

Turvakotien puhelinnumerot löydät Ensi- ja turvakotien liiton sivuilta.