Jos jäät työttömäksi

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu TE-palveluille työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua myös jo ennen kuin työttömyys, lomautus tai lyhennetty työviikko alkaa. Ilmoittautuminen tapahtuu TE-palvelujen Oma asiointi-palveluun kirjautumalla. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, operaattoriltasi saatavan mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Oma asiointi-palvelun kautta voit muuttaa ja pitää yllä työnhakuusi liittyviä tietoja, näet omat työttömyysturvaasi liittyvät tiedot ja voit hoitaa lähes kaikki TE-toimiston kanssa asiointiin liittyvät tehtävät.

Jos olet uusi työnhakija, eikä sinulla ole mahdollisuutta kirjautua palveluun, käy paikallisessa TE-toimistossa (Loimaa: Vareliuksenkatu 2, 32200 Loimaa).

Jos olet ollut TE-palvelujen asiakkaana aiemmin, mutta sinulla ole mahdollisuutta kirjautua Oma asiointi -palveluun, voit olla yhteydessä TE-toimistoon puhelimitse henkilöasiakkaan puhelinpalvelun kautta.

Työttömyysturva ja -etuus

Työttömyysturva korvaa työttömyyden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille. Työttömyysetuuksia ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Jos olet työttömyyskassan jäsen, ansiopäivärahaa haetaan siitä työttömyyskassasta, jonka jäsen olet.  Eri kassoilla on erilaiset käytännöt, joten kysy tarkemmat hakuohjeet omasta työttömyyskassastasi. Työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa haetaan Kelasta.

Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, työnhakusi on voimassa ja haet kokoaikatyötä.

Tietoa työttömyysetuuden saamisen edellytyksistä, sen hakemisesta ja alkamisesta: Miten saat työttömyysetuutta? 

Työnhaun aloittamisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan tai lisäselvityspyynnön lausunnon antamista varten. Omavastuuaika (7 päivää) alkaa vasta, kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Omavastuuaikana ei makseta työttömyysetuutta.

Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Lainsäädännössä karenssista käytetään termiä korvaukseton määräaika. Karenssin pituus vaihtelee 15 päivästä 90 päivään sen perusteesta riippuen. Lisää karenssista ja mitkä syyt siihen vaikuttavat löydät täältä.

Työn hakemisesta, työhakemuksen ja ansioluettelon laatimisesta voit lukea enemmän täältä.

Työllistämistoiminta Loimaalla

Loimaalla on tarjolla erilaisia työllistämistoiminnan muotoja, joista voit lukea enemmän täältä. Alle on koottu lyhyet esittelyt kustakin työllistämistoiminnasta.

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttömänä olleille elämänhallinnan ja työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi. Työtoiminnassa huolehditaan tukityöllistämiseen ja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin liittyviin työharjoitteluihin ja – kokeiluihin sekä kuntouttavaan työ- ja päivätoimintaan liittyvistä toimenpiteistä.

Kuntouttavan työtoiminnan avulla pitkään työttömänä olleella henkilöllä on mahdollisuus päästä mukaan työelämään. Kuntouttava työtoiminta on henkilökohtaiseen suunnitelmaan perustuvaa työskentelyä avustavissa tehtävissä. Työtoimintapaikat ovat kunnan ja valtion virastoissa, järjestöissä, säätiöissä tai muissa julkisissa yhteisöissä. Kuntouttava työtoiminta ei ole mahdollista yksityisessä yrityksessä.

Kuntouttava työtoiminta Loimaalla

Kuntouttavaa työtoimintaa Loimaalla tarjoavat: Nuorten työpaja, Työpaja Duuniparkki, Työttömien TupaESR-hanke Tilanne Haltuun, kaupungin yksiköt, kuntouttavan työtoiminnan ryhmät ja järjestöt.  

Nuorten työpajalla tehdään osana toimintaan tex vex -poistotekstiilin vastaanotto- ja lajittelutyötä. Tex vex on avoinna asiakkaille ma-ke klo 10-14, jolloin asiakas  voi tuoda tekstiilejä (ei täkkejä, tyynyjä eikä mattoja) ja tehdä ostoksia. 

Toimipisteet:
Vesikoskenkatu 46 A 3, 32200 LOIMAA
Leppäkuljunkatu 2, 32200 Loimaa (Duuniparkissa)

Työpajaohjaaja Anne Nieminen
puh. 02 7612139/050 3119061

Duuniparkissa toimii puutyöpaja, kirpputori Ekotori ja alihankinnan yksikkö. Toiminnasta vastaa Loimaan Seudun Työkeskuksen tuki ry (LSTT).
Kirpputori avoinna ma-ti klo 9.00 – 17.45, ke-pe klo 9.00 – 17.00.
Osoite: Leppäkuljunkatu 2, 32200 Loimaa

Toiminnanjohtaja Susan Tuovinen puh. 040-182 3131
Työtoiminnanohjaaja Kai Yli-Lassila puh. 050-405 6092
Työvalmentaja Markku Ahokas puh. 044-205 9644
Työvalmentaja Juha Rantanen puh. 040-5213862
Toimihenkilöille voi lähettää sähköpostia osoitteeseen etunimi.sukunimi@lstt.fi.

Työttömien Tupa toimii myös Duuniparkissa. Toiminnasta vastaa Loimaan Seudun työttömät ry. Yhdistys järjestää työttömien omaehtoista toimintaa, koulutus-, neuvonta- ja tiedotustoimintaa sekä monenlaista virkistystoimintaa jäsenilleen. Työttömien Tupa tarjoaa maksutonta palvelua kaikissa työnhakuun liittyvissä asioissa. Tällä hetkellä tuvalle tehdään työkokeilusopimuksia.

Avoinna ma-pe klo 8.00-16.00
Toimisto avoinna ma-pe klo 9.00-15.00
Osoite: Leppäkuljunkatu 2, 32200 Loimaa

Minna Nummela
hankevastaava MESSI-hanke
Leppäkuljunkatu 2
32200 Loimaa
Puhelin 046 661 9674
E-mail tyottomat(at)saviseutu.net

Tilanne haltuun! – ERS-hanke on pitkäaikaistyöttömille, yli 18-vuotiaille suunnattu hanke, jonka tarkoituksena on asiakaslähtöisen palveluohjauksen ja ryhmätoiminnan kautta tukea ja parantaa henkilön osallisuutta, elämänhallintaa sekä mahdollista työelämävalmiuksien lisäämistä.

Toimintatupa Wirike
Itsenäisyydenkatu 6 A 1, 32200 Loimaa
Kaikille avoinna tiistaisin klo 9-14, kuntouttava työtoiminta ti, ke, ja to.
Palveluohjaus ajanvarauksella

Jenni Lankinen
jenni.lankinen@loimaa.fi
puh. 02 761 2144
tai puh.050 4063068

Terhi Kaurila
terhi.kaurila@loimaa.fi
puh. 02 761 2145
tai puh. 050 407 6900

Kaupungin yksiköihin voi päästä kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella. Kuntouttavan työtoiminnan paikkoja on esimerkiksi ulkotöissä, toimistotöissä, vanhusten ulkoiluttamisessa ja keittiöissä. Paikat etsitään yksilöllisesti osallistujan osaamisen mukaan.
Lisätietoja: Työtoiminnan koordinaattori Kristiina Salo 0400 963 881.

Kuntouttava työtoiminta yhdistyksissä tai säätiöissä. Paikkoja voi kysellä sellaisista yhdistyksistä, jotka kiinnostavat, esimerkiksi kyläyhdistyksistä tai muista rekisteröidyistä yhdistyksistä. Lisätietoja: Työtoiminnan koordinaattori Kristiina Salo 0400 963 881.

Kuntouttavan työtoiminnan ryhmät ovat myös yksi kuntouttavan työtoiminnan muoto:

Lähde: 
TE-palvelut.fi

Kela.fi
Loimaan kaupungin työllistämistoiminta