Päihteet ja riippuvuudet

Mitä on riippuvuus?

Riippuvuus eli addiktio on pakonomainen tarve harjoittaa jotakin toimintoa tai kokea tietynlainen tunnetila. Yleisimmät riippuvuuden aiheuttajat ovat päihteet ja pelaaminen.

Päihteet nostavat hetkellisesti tunnelmaa ja tuottavat mielihyvää, mutta niillä on myös huonot puolensa. Ne ovat riippuvuutta aiheuttavia, jos käyttäjä ei kykene pitämään tilannetta hallinnassaan, ottavat päihteet ylivallan hänestä. Tällöin käyttäjä tarvitsee tukea ja apua.

Päihteet voidaan jaotella laittomiin (esim. huumeet) ja laillisiin (esim. alkoholi ja nikotiini). Laillisuus ei tee päihteestä vaaratonta, sillä myös tupakkatuotteisiin (tupakka, sähkösavuke, nuuska) ja alkoholiin voi kehittyä vakava riippuvuus.

Päihdekokeilut tehdään usein kaveripiirin kanssa. Moni kokee tilanteen painostavana ja lähtee mukaan kokeiluun vain siksi, että muutkin kokeilevat. On kuitenkin hyve osata sanoa ”ei”. Hyvät kaverit ymmärtävät kyllä päätöksesi.

Riippuvuus voi syntyä myös pelaamiseen, joka on nykyään tehty helpoksi netin kautta. Pelaamiseen voi liittyä myös rahapelit eli uhkapelausta, jolloin raha vaihtaa omistajaa. Jos rahaa ja aikaa kuluu pelien maailmaan liikaa, on mietittävä hetki, voiko pelaamista vähentää omin voimin. Jos vastaus on ei, kannattaa hakea apua.

Riippuvuudet vaikuttavat omaan elämään sekä läheisiin. Paras keino välttää riippuvuuden aiheuttamat terveydelliset ongelmat on välttää päihteitä kokonaan.

Tupakkatuotteet aiheuttavat riippuvuutta

Tupakkatuotteita ovat  savukkeet, kääretupakka, piipputupakka, sikarit ja nuuska. Tupakka ja tupakansavu sisältävät useita tuhansia erilaisia kemiallisia yhdisteitä. Näistä yli 100 on ihmiselle haitalliseksi tunnistettua ja yli 60 aiheuttaa syöpää. Tupakka sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja monia terveyshaittoja. Lue lisää nikotiinista.

Tupakan lisäksi savukkeisiin lisätään erilaisia lisäaineita, jotka mm. maustavat ja kosteuttavat tupakkaa tai vaikuttavat savukkeen palamistapaan. Lisäaineet peittävät kitkerää makua ja pahaa hajua. Lisäksi lisäaineet tekevät hengitettävästä savusta pehmeämpää ja siten tekevät savusta helpommin hengitettävää. Lisäaineiden käyttö tekee savukkeiden polttamisesta miellyttävämpää. Tällöin käyttäjä jatkaa todennäköisemmin käyttöä ja riippuvuus tupakkaan syntyy.

Nuuska on tupakkatuote, joka sisältää runsaasti nikotiinia. Nuuskasta imeytyy elimistöön enemmän nikotiinia kuin savukkeista. Viime aikoina markkinoille on tullut myös erityisen vahvoja nuuskia, joiden nikotiinipitoisuudet ovat erittäin korkeat. Nuuskan käytön aiheuttama nopea ja voimakas fyysinen riippuvuus voi tulla yllätyksenä. Lisäksi nuuska aiheuttaa tupakan tavoin monia haittoja, kuten hampaiden kellastumista ja kulumista, suun limakalvovaurioita sekä fyysisen kunnon ja vastustuskyvyn heikkenemistä.

Sähkötupakan, eli sähkösavukkeen suosio on lisääntynyt viime vuosina niin maailmalla kuin Suomessakin. Sähkötupakka on sähköllä toimiva laite, joka sisältää akun, höyrystimen ja nestesäiliön tai patruunan. Siinä käytetään nestettä, jotka höyrystetään ja imetään keuhkoihin. Nesteitä on sekä nikotiinillisia että nikotiinittomia. Sähkötupakka aiheuttaa riippuvuutta ja terveyshaittoja.

Sähkösavukenesteisiin lisätään glyserolia tai propyleeniglykolia, joista voi höyrystyessä muodostua syöpää aiheuttavaa formaldehydiä. Sähkösavukenesteisteistä on löydetty myös muita haitallisia aineita kuten kasvimyrkkyjäämiä, muita kemikaaleja ja säilöntä- ja makuaineita. Makuaineiden on todettu ärsyttävän keuhkoteitä, lisäävän tulehdusvaaraa sekä lisäävän myös riskiä vaarallisille keuhkoreaktioille. Monien aineiden turvallisuudesta höyrystyksessä ja henkeen vedettynä ei ole vielä tutkimustietoa. Nesteiden laadun on todettu vaihtelevan suuresti ja laitteiden ja niihin kuuluvien pakkausmerkinnöissä on havaittu puutteita.

Elokuussa 2016 voimaan tulleen uuden tupakkalain myötä sähkösavukkeita säännellään Suomessa vastaavasti kuin tupakkatuotteita. Niillä on sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteilla. Sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti sekä markkinointi on kielletty.

E-shisha eli kertakäyttöinen sähköinen vesipiippu on sähkösavukkeen kaltainen laite, jossa käytetään erilaisia ja erimakuisia höyrystyviä nesteitä.

Loimaan Päihdepoliklinikka

Päihdepoliklinikalle voit ottaa yhteyttä, kun sinä tai läheisesi tarvitset:

  • tietoa päihteistä ja peliongelmasta
  • päihdeongelman arviointia
  • tukea päihteistä irrottautumiseen
  • mahdollisuuden luottamuksellisiin keskusteluihin
  • päihdekierteen katkaisuhoitoa avo- ja vuodeosastohoitona (alkoholi ja sekakäyttö)
  • arviointia ja ohjausta vieroitus- ja kuntoutushoitoon
  • tukea vanhemmuuteen
  • päihdealan lääkärintodistuksen

Päihdepäivystys ma-pe klo 9-10.Voit tulla ilman ajanvarausta. Päihdepäivystyksen kautta järjestyvät avokatkot, osastokatkolle hakeutuminen, asiakkaaksi hakeutuminen ja ajanvaraus lääkärille. Päivystysajan ulkopuolella päihdepoliklinikka toimii ajanvarauksella.

Ota yhteyttä Loimaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen palveluohjaajaan puh. 02 761 2221. Puhelinaika ma-pe klo 8.00-10.00.

Linkkejä:
Riippuvuudesta: Irtihuumeista.fi
Päihteistä: Päihdelinkki.fi
Peli- ja uhkapeliriippuvuudesta: Peluuri.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lähteet:
Nuortenelämä.fi
Freesis.fi