Nuoret ja seksuaalisuus

Seurustelu ja seksi

Seksuaalisuus koostuu monista asioista. Jotta seksielämän voi aloittaa turvallisesti ja siitä voi nauttia, olisi sekä henkisen että fyysisen puolen oltava kunnossa. Seksuaalisen kanssakäymisen yleinen suojaikäraja on 16 vuotta. Kaikenlainen alle 16-vuotiaaseen kohdistuva seksuaalinen kanssakäyminen on rangaistavaa. Samanikäisten ja samalla henkisellä ja ruumiillisella tasolla olevien alaikäisten välisestä vapaaehtoisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä ei yleensä rangaista. Rikosoikeudellinen vastuu omista teoista alkaa kuitenkin jo nuoren täytettyä 15 vuotta. Riski joutua vastuuseen seksuaalisesta teosta kasvaa sen mukaan, mitä suurempi on osapuolten välisen iän taikka henkisen tai ruumiillisen kehityksen välinen ero.

Henkisen puolen seksuaaliterveyteen kuuluvat oma vapaa tahto päättää siitä, milloin seksiä harrastaa ja kenen kanssa, turvallinen olo kumppanin kanssa sekä positiivinen ja kunnioittava asenne toista kohtaan. Peiton alle tulee mennä vain oikeista syistä, ei esimerkiksi näyttämisenhalusta tai siksi, ”kun kaikki muutkin jo ovat olleet”. Hyvä itsetunto auttaa tekemään oikeita päätöksiä.

Fyysisellä seksuaaliterveydellä tarkoitetaan esimerkiksi perhesuunnittelua ja raskauden ehkäisyä, turvaseksiä eli sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisyä ja säännöllisiä lääkärintarkastuksia.

Seksuaalisella hyväksikäytöllä tarkoitetaan alle 18-vuotiaan houkuttelemista tai painostamista seksuaaliseen toimintaan omaa asemaa ja toisen riippuvuutta tai puolustuskyvyttömyyttä hyväksi käyttäen. Teko voi sisältää muutakin seksuaalista toimintaa kuin sukupuoliyhdynnän.  Jos seksuaalista toimintaa sisältävä teko kohdistuu alle 16-vuotiaaseen lapseen, on kyseessä teon laadusta riippuen joko tavanomainen tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö (Rikoslain 20 luku 6 ja 7 §). Seksuaalisen hyväksikäytön rangaistavuuteen ei vaikuta se, onko lapsi ollut myöntyväinen tekoon. Seksuaalisen hyväksikäytön yritys on rangaistavaa. Seksuaalipalvelujen ostaminen alle 18-vuotiaalta tai sen yritys on myös rangaistavaa.

Ehkäisy

Raskauden ehkäisykeinoja on erilaisia. Usein ensimmäinen ehkäisykeino on kondomi, joka raskauden lisäksi suojaa seksitaudeilta. Muita ehkäisymenetelmiä ovat ehkäisypillerit, eli e-pillerit, kierukka, kapselit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari. Voit lukea enemmän eri ehkäisymenetelmistä Väestöliiton sivuilta.

Ehkäisyasioista voit keskustella koulusi terveydenhoitajan kanssa tai ottaa yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan. Perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on väestön seksuaaliterveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä ylläpitäminen. Mm. raskauden ehkäisyyn liittyvä neuvonta, gynekologisten irtosolunäytteidenotto, ehkäisyvalmisteen aloitukset sekä seurannat tapahtuvat perhesuunnitteluneuvolassa.

Loimaan perhesuunnitteluneuvolan ajanvaraus ja  puhelinneuvonta arkisin klo 10.00-11.00 puh. 02 761 2325. Perhesuunnitteluneuvola sijaitsee Loimaan pääterveysasemalla (Vareliuksenkatu 1, 32200 Loimaa). Ajanvarauksen voi tehdä myös Loimaan sähköisen asiointiportaalin kautta eAsiointi, mutta kirjautuminen vaatii nettipankkitunnukset.

Linkkivinkkejä:

Hyvinvointipolku.fi
Ehkäisynetti.fi
Nuortenelämä.fi
Väestöliitto.fi
Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelu, Seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuolen moninaisuus

Kirja: Pakko kysyä – Ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien Puhelimesta.

Superori -peli. Oletko Superori vai Himohumma? Testaa seksitietosi! Vastaa kysymyksiin ja kehity Superoriksi.
Superori on Väestöliiton asiantuntijoiden nuorille kehittämä peli, jonka avulla voi testata tietonsa seksistä ja muista nuoria kiinnostavista asioista.

Lähteet:
Nuortenelämä.fi
Väestöliitto.fi