Hygienia

Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista.

Hygienia ja puhtaus

Peseytymällä estetään mikrobitautien, esimerkiksi flunssien ja vatsatautien leviäminen. Muista pestä kädet. Tärkeä tapa ylläpitää hygieniaa on käsien pesu vedellä, saippualla tai käsidesillä. Kädet olisi hyvä pestä aina ulkoa tultaessa ja ennen syömistä. Hyviin peseytymistapoihin kuuluvat myös suun hyvinvoinnista huolehtiminen, säännöllinen peseytyminen ja ihosta huolehtiminen.

Murrosikä ja hygienia

Murrosikä voi tuoda tullessaan hikoilun. Hikoilun määrä ja haju ovat yksilöllisiä ja niitä voidaan ehkäistä sopivilla deodoranteilla. Niitä levitetään tai suihkutetaan kainaloon peseytymisen jälkeen aina puhtaalle iholle ennen vaatteiden pukemista. Tarjolla on valtava valikoima erilaisia deodorantteja aina hajuttomista allergikoille sopivista voimakkaan tuoksuisiin tuotteisiin.

Murrosiän myötä myös iho muuttuu. Iho alkaa rasvoittua enemmän tai vähemmän ja siihen saattaa tulla näppylöitä. Ihoa kannattaa opetella hoitamaan oikeilla tuotteilla. Vain harva onnistuu välttämään finnit kokonaan. Ihon kuntoon vaikuttavat elämäntavat, psyykkiset tekijät (esimerkiksi stressi), uni, ruokavalio ja ihonhoito.

Intiimihygienia tarkoittaa sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtimista eli alapesua. Se on osa jokaista suihkukertaa ja tarvittaessa useamminkin. Päivittäiseen pesuun riittää pelkkä vesi, sillä saippua saattaa ärsyttää herkkiä limakalvoja.

Huonon hygienian vaikutukset

-Alentunut hygieniataso aiheuttaa esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, häiritseviä hajuja vaatteissa ja iholla, kutinaa ja hiusten rasvoittumista tai hilseilyä.
-Mikrobitautien leviäminen. Käsien säännölinen peseminen ehkäisee tautien leviämistä.
-Hiki tarttuu vaatteisiin ja alkaa pikkuhiljaa haista. Vaatteiden ja vuodevaatteiden vaihto riittävän usein ehkäisee hajuja.
-Pölyinen ympäristö aiheuttaa yskää ja sairauksia riippuen pölyn laadusta.

Ympäristöhygienia on myös tärkeää terveydelle, sillä pölyllä on terveydellisiä haittoja. Joten muistathan siivota ainakin oman huoneen kerran viikossa.

Lisää puhtaudesta ja hygieniasta löydät Väestöliiton Nuorten -sivuilta.