Ilman opiskelupaikkaa?

Kaikki eivät valitettavasti pääse toivomiinsa opiskelupaikkoihin ja joka vuosi nuoria jää myös kokonaan ilman opiskelupaikkaa.

Peruskoulun päättyessä voi käydä niin, ettei tiedä lainkaan, minne haluaisi opiskelemaan tai millainen ura kiinnostaa. Peruskoulun jälkeen voi hakea myös peruskoulun jälkeiseen valmistavaan koulutukseen, kuten:

Jos opiskelupaikka jäi saamatta ysiluokan todistuksen keskiarvon takia, on numeroita mahdollista korottaa kymppiluokalla. Kymppiluokalla pohditaan opiskelu- ja uravalintoja ja laaditaan jokaiselle yksilöllinen opiskelusuunnitelma. Kymppiluokan jälkeen on taas uusi mahdollisuus hakea haluamaansa paikkaan.

Lukion jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneet työttömät voivat hakeutua maksuttomiin työvoimakoulutuksiin. Koulutukseen hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta ja paikan koulutuksissa saa noin puolet niihin hakeneista.

Vaihtoehtona on myös nuorten työpajatoiminta. Työpajoissa hankitaan työelämässä ja opiskeluissa tarvittavia valmiuksia. Tekemällä oppiminen ohjaajan valvonnassa on turvallinen tapa päästä käsiksi kiinnostavaan alaan ja tuo arkeen rutiinia. Lisää työpajatoiminnasta ja sen eri muodoista voit lukea täältä.

Etsivät nuorisotyöntekijät voivat auttaa sinua, jos olet tilanteessa, jossa sinulla ei ole tiedossa opiskelu- tai työpaikkaa.

Nuorisotakuu

Nuorisotakuu tarjoaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Sama koskee myös alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita. Nuorisotakuu takaa myös jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Tavoitteena on nuorten työllisyyden edistäminen.

Nuorisotakuu mahdollistaa myös toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittamisen niille alle 30-vuotiaille, joiden koulutustausta koostuu ainoastaan peruskoulusta.

Kuulutko nuorisotakuun piiriin? Lue lisää työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta www.nuorisotakuu.fi/

Lähde:
Nuortenelämä.fi