Turvallinen netinkäyttö

Jotta tunnuksiasi tai yhteystietojasi ei käytetä väärin, kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa aika ajoin. Ne eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. On olemassa tapauksia, joissa esimerkiksi pankista tai poliisin nimikkeellä on lähetetty viesti, jossa tiedustellaan tunnuslukuja. Nämä viestit eivät ole oikeasti pankin lähettämiä, vaan huijauksia, joilla kalastellaan yksityisten ihmisten tietoja rikollisissa tarkoituksissa.

Kun kirjoitat sisältöä tai lisäilet kuviasi nettiin, muista, että ne saattavat säilyä siellä ikuisesti kaikkien nähtävänä. Nolo kuva tai kirjoittamasi teksti saattaa siis tulla vastaan vielä kymmenen vuoden päästäkin, vaikka luulit poistaneesi sen muiden näkyviltä.

Salasanan vaihto

Vaihda salasanoja siis riittävän usein, ja ainakin viimeistään silloin, kun epäilet jonkun toisen saaneen vihiä salasanastasi. Älä käytä samaa salasanaa eri nettipalveluissa. Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään. 4321 tai qwerty eivät ole hyviä salasanoja, sen sijaan 42ggS2Y% on. Hyvä salasana voi syntyä muistettavista lauseista tai sanonnoista, esimerkiksi ”Aidan takana ruohokin on vihreämpää”, 4Tr0v. Voit käyttää numeroita jotka muistuttavat tiettyä kirjainta korvikkeeksi josta syntyy helpommin salasanat joihin tarvii sekä numeroita että kirjaimia.

Tietoturva

Mikäli osallistut netissä yhteystietoja vaativiin kilpailuihin, lue aina ensin kilpailun säännöt. Näin saat selville, mihin tarkoitukseen tietojasi tullaan käyttämään. Jos et halua suoramainontaa, laita rasti sen kieltävään kohtaan. Kun asennat uusia sovelluksia kännykkään tai sosiaalisen median palveluihin, muista lukea käyttöohjeet.

Tietoturva on netissä tärkeää ja sen tunteminen alkaa koneen avaamisesta. Opettele käyttämään tietokonettasi oikein. Pahin tietoturvariski on käyttäjä itse.
Suojaamalla oman koneensa näillä estää parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien tarttumisen.
-Päivitä virustorjuntaohjelmat ajantasalle. Tunnettuja virustorjunta ohjelmia: F-Secure, Norton, AVG, Kaspersky ja Avira
-Palomuuri

Apua tietoturvaasioihin saat alan liikkeistä.

Verkkonuorisotalo Netarin sivuilta löydät tietoa turvallisesta netinkäytöstä.

Lähde: Nuortenelämä.fi