Materiaalin jakaminen

Tiedostojen jakaminen muodostaa valtaosan koko netin liikenteestä. Kaikki sähköisessä muodossa esitettävä tieto voidaan jakaa materiaalina verkon yli. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi tekstiä, kuvia, ääntä, videoita tai pelejä ja ohjelmia.

Netti mahdollistaa vaivattoman julkaisun omille tuotoksille. Jakamalla omaa materiaaliaan netissä voi saada paitsi lisää näkyvyyttä, myös kommentteja ja kannustusta. Netissä palaute ei aina ole positiivista, joten kannattaa olla tarkkana, millaista materiaalia nettiin jakaa. Ikäviinkin viesteihin kannattaa varautua. Kerran nettiin jaettu materiaali on käytännössä mahdotonta poistaa sieltä kokonaan. Jos laitat muiden näkyville nolon kuvan itsestäsi, mieti, haluatko kuvan näkyvän kaikille. Jos kuvissasi näkyy muita tunnistettavia ihmisiä, pyydä aina heidän lupansa kuvan julkaisuun.

Mitä tahansa ei saa jakaa tai ladata omalle koneelle. Suuri ongelma nettiympäristössä on luvaton jakaminen eli piratismi. Oma tietokone osallistuu rikolliseen toimintaan silloinkin, kun lataa koneelleen esimerkiksi laittomia elokuvia, pelejä tai musiikkia. Tietoverkkopiratismi aiheuttaa suomalaiselle yhteiskunnalle satojen miljoonien kokonaistappiot vuosittain. Valtaosa luvattomista latauksista on musiikkia.

Lähde: Nuortenelämä.fi