Netissä surffatessa

Elämme maailmassa, jossa media on läsnä joka puolella ympärillämme. Mahdollisuutemme seurata uutisia ja viihdettä, toisten ihmisten tapahtumia esimerkiksi julkisuuden henkilöiden tai kavereiden jakamia asioita, on monen väylän kautta mahdollista. Netti kulkee nykyään lähes jokapuolelle mihin itse kuljemme mm. puhelimien ja tablettien muodossa. Myös oman tuotannon julkaiseminen ja jakaminen on helppoa, kuten kuvia, tekstiä, musiikkia tai videoita.

Netti mahdollistaa myös sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden, sillä netti on täynnä erilaisia keskustelupalstoja, joiden aihepiirit, kieli ja ikäryhmät vaihtelevat. Parhaimmillaan ne tarjoavat vertaistukea, uusia kavereita ja syvällisiäkin keskusteluja itselle tärkeistä aiheista. Vaikka keskustelukumppani on täysin vieras ja asuisi toisella mantereella, voi yhtenäisyydet ja kokemukset olla samankaltaisia.

Nimettömänä kirjoittaminen helpottaa tapaa tutustua toisiin ihmisiin. Joskus on helpompaa puhua esimerkiksi ongelmistaan ja saada vertaistukea, kun toiset eivät tiedä, kuka nimimerkin takana on. Nettimaailma on myös vahvasti nuorten vallassa: kun perinteisessä mediassa nuoren voi olla vaikea saada omaa ääntään kuuluville, netissä se on ihan yhtä tasa-arvoinen kuin aikuistenkin.

Netissä hyvien käytöstapojen ei tulisi kuitenkaan poiketa normaalista kasvokkaisesta kanssakäymisestä. Ole kohtelias ja ystävällinen lähettäessäsi sähköpostiviestejä tai osallistuessasi keskustelupalstalle. Jos innostut kiivaaseen väittelyyn netissä, pitäydy asiassa äläkä sorru arvostelemaan muita keskustelijoita. Maltin säilyttäminen on tärkeää, sillä kerran nettiin kirjoitetut asiat saattavat säilyä siellä pysyvästi ja vakavimmissa tapauksissa johtaa laillisiin toimenpiteisiin.

Lähde: Nuortenelämä.fi